Organisatie en contact

Vitus Zuid  

Taalbrug College is één van de drie onderwijseenheden van Vitus Zuid. De kernactiviteit van Vitus Zuid is het geven van (voortgezet) speciaal onderwijs in Limburg en Zuidoost-Brabant en het bieden van ondersteuning aan leerlingen in het regulier onderwijs (po/vo/mbo). 

Vitus Zuid is een onderwijsinstelling met een grote toegevoegde waarde voor leerlingen met een auditieve en/of communicatieve beperking. De instelling zorgt met gespecialiseerd onderwijs en specifieke begeleiding en ondersteuning dat leerlingen vanuit hun mogelijkheden een volwaardige en passende plek in de maatschappij kunnen krijgen. Vitus Zuid geeft vanuit goed werkgeverschap ruimte aan al haar medewerkers van Taalbrug Junior, Taalbrug College en de Mgr. Hanssen om zich te professionaliseren. Zo kunnen ze op een inspirerende en respectvolle manier werken aan onze opdracht voor de doelgroep.

Medezeggenschapsraad Vitus Zuid

In de medezeggenschapsraad (MR) van Vitus Zuid zijn medewerkers en ouders/verzorgers van alle scholen van Vitus Zuid vertegenwoordigd. De bevoegdheden van de MR liggen vooral bij beleidspunten die gelden voor alle scholen van Vitus Zuid, waaronder:

  • het bestuurs-formatieplan
  • personeelsbeleid en regelingen voor personeel
  • de grondslag van de stichting.

De data van de vergaderingen zijn te vinden op de website van Vitus Zuid. De notulen zijn opvraagbaar bij de bestuurssecretaris. U kunt de vergaderingen van de MR bijwonen als toehoorder. Mocht u een vergadering willen bijwonen, neem dan contact op met de bestuurssecretaris: m.jenniskens@vituszuid.nl.

Samenwerkingspartners  

Taalbrug College werkt met diverse partners samen. Hieronder noemen we de belangrijkste partners. 

Taalbrug Junior 

Taalbrug College werkt samen met Taalbrug Junior als cluster 2 instelling voor SO en VSO in verband met de doorstroom van leerlingen, om op die manier de doorgaande leerlijn te waarborgen.

Samenwerking in extraneusvorm 

  • Tussen Taalbrug College en het Kempenhorst College is een extraneus-examenregeling afgesproken met betrekking tot de opleiding vmbo Basis Beroepsgerichte leerweg, Kader Beroepsgerichte leerweg en Theoretische leerweg. De leerlingen volgen op Taalbrug College alle lessen en voldoen aan het PTA- programma van Taalbrug College met een akkoord van het Kempenhorst College.

Samenwerkingsverbanden Passend Onderwijs 

  • VO Eindhoven
  • VO Kempenland
  • VO Helmond Peelland
  • VO De Meierij (Den Bosch) VO Oss-Uden Veghel
  • VO Noord-Limburg (Venlo-Venray e.o.) VO Weert, Nederweert, Cranendonck

Koninklijke Kentalis 

Leerlingen kunnen naar Kentalis verwezen worden voor audiologische onderzoeken en dag en deeltijdbehandeling. Voor behandelingen en onderzoeken bij Kentalis is een verwijzing van de huisarts nodig.

Belangenvereniging ouders FOSS 

FOSS (Federatie Ouders van Slechthorende kinderen en kinderen met Spraak-taalmoeilijkheden) is een landelijke organisatie die zich inzet voor onze doelgroep. Mede door deze vereniging is het journaal voor doven en slechthorenden op de televisie gekomen en is een aantal programma’s ondertiteld. U kunt persoonlijk lid worden, u ontvangt dan 6x per jaar het tijdschrift van de FOSS. Voor informatie kunt u terecht bij: www.foss-info.nl

WIJ Eindhoven

Elke school in Eindhoven heeft een contactpersoon van WIJeindhoven. Als je (tijdelijk) ondersteuning nodig hebt, dan kan deze contactpersoon je op weg helpen. Bij de contactpersoon kun je terecht met vragen over onderwijs en opvoeden. Ook als je problemen hebt met wonen, werken, zorg, geld, ontmoeten en vervoer is WIJeindhoven er voor jou. Samen zoeken we naar een oplossing. Voor Taalbrug College is Helmi Hendriks vanuit Wijeindhoven de contactpersoon.

In iedere gemeente is deze vorm van ondersteuning anders geregeld. Helmi helpt ouders uit andere gemeente graag op weg naar de juiste plek.

Jongeren in beeld: Intergrip 

Nauwe samenwerking van scholen en gemeente:

De scholen en gemeentes in de regio werken nauw samen om leerlingen te volgen die over- stappen naar vervolgonderwijs, werk of dagbesteding. Zo houden we ze in beeld. En zorgen er samen voor dat de leerling op de goede plek komt en/of blijft. Wanneer dat nodig is geven wij daarbij ondersteuning.

Wat betekent dit voor de leerling?

  • Vanaf 16 jaar neemt de school de gegevens automatisch op in een digitaal volgsysteem. Dit systeem heet Intergrip.
  • Het volgsysteem bestaat uit twee delen: In het eerste deel staat alleen of de leerling gaat uitstromen naar onderwijs, arbeid of dagbesteding. Ook houden we bij wat de vervolgstappen zijn.
  • In het tweede deel zetten we extra persoonlijke informatie. Bijvoorbeeld waar de leerling goed in is, waar hij/zij hulp bij nodig heeft en andere bij- zonderheden. Voor dit deel moet de leerling toestemming geven.
  • Deze gegevens zijn alleen in te zien voor mensen die direct betrokken zijn bij de loopbaan van de leerling, zoals school, gemeente of jobcoach.
  • Binnen de regio volgen we de leerling tot maximaal 23 jaar.

In het schooljaar dat je uitstroomt krijg je meer informatie over dit volgsysteem, wil je al eerder informatie, neem contact op met je mentor of arbeidstoeleider

Jeugdgezondheidszorg (JGZ) 

Taalbrug College werkt samen met het team Jeugdgezondheid (JGZ) van de GGD Brabant-Zuidoost. Het team bestaat uit een jeugdarts, jeugdverpleegkundige en een medewerker gezondheidsbevordering. JGZ is er voor alle kinderen en hun ouders vanaf de geboorte tot 18 jaar. Jeugdgezondheid neemt deel aan de zorgstructuur van de school.

Wat kunnen JGZ voor u en uw zoon/dochter betekenen?

  • Gezondheidsonderzoek gedurende het 1ste en 4e leerjaar. In de eerste en vierde klas vullen alle leerlingen een digitale vragenlijst in. Ouders/ verzorgers worden hier vooraf over geïnformeerd. Er worden vragen gesteld over gezondheid, leefstijl en sociale contacten. Leerlingen uit klas 1 worden ook gewogen en gemeten. Het gezondheidsonderzoek is bedoeld om mogelijke (gezondheids-)problemen bij jongeren op tijd te signaleren en als het nodig is hulp te kunnen bieden. Wanneer uit de vragenlijst bepaalde zorgen of vragen naar voren komen of de screening van lengte en gewicht (klas 1) daar aanleiding toe geeft haalt de jeugdverpleegkundige uw zoon of dochter uit de klas voor een gesprek. Uw kind kan zelf ook een gesprek aanvragen. Het gezondheidsonderzoek is niet verplicht.
  • Contactmoment schoolarts. Tijdens de middelbare schoolperiode krijgt uw zoon of dochter een uitnodiging van het team Jeugdgezondheid. De medewerkers van het team besteden aandacht aan de lichamelijke, psychische en sociale gezondheid van uw zoon/dochter. Ze stellen vragen over onder andere medicijngebruik, leefstijl, schoolverzuim en het contact met anderen. U kunt hierbij aanwezig zijn.
  • Inentingen. Meisjes krijgen in het haar dat ze dertien worden de vaccinatie tegen HPV (baarmoederhalskanker) aangeboden. Jongens en meisjes krijgen in het jaar dat ze veertien worden een uitnodiging voor de meningokokkenvaccinatie. De GGD verstuurt de uitnodigingen en vaccineert op een aantal centra locaties in de regio. Meer info op www.hpvprik.nl, www.meningokokkenprik.nl of www.rijksvaccinatieprogramma.nl/jongeren

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken voor een gezondheidsonderzoek of gesprek? U kunt contact opnemen met het team Jeugdgezondheidszorg.

  • Kijk op www.ggdbzo.nl/ouders en klik op de button “ik heb een vraag".
  • Of bel de GGD Brabant Zuidoost via 088-0031414 op maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.

Zorg voor jeugd 

Taalbrug College is aangesloten op het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd. Zorg voor Jeugd is bedoeld om problemen bij kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 – 23 jaar in een vroegtijdig stadium te signaleren en de coördinatie van zorg te organiseren. Op deze manier moeten risico’s met kinderen en jongeren worden voorkomen en kan in het belang van de jeugdige en zijn ouder(s)/verzorger(s) hulp beter op elkaar worden afgestemd.

Het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd is beschikbaar gesteld door de gemeente. De gemeente heeft vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) namelijk de taak om problemen bij jeugdigen te signaleren en coördinatie van zorg te organiseren.

Binnen onze organisatie kunnen leden van de Commissie van Begeleiding zorgsignalen afgeven in Zorg voor Jeugd. Zo’n signaal geven zij alleen af, nadat zij de jeugdige en/of zijn ouder(s)/verzorger(s) hierover hebben geïnformeerd. Bij het afgeven van een signaal wordt geen inhoudelijke informatie geregistreerd. In het systeem komt alleen te staan dat er zorgen zijn over een jeugdige. Als er twee of meer signalen in het systeem staan over dezelfde jeugdige, dan wordt automatisch een ketencoördinator aangewezen. Deze ketencoördinator is een professional van een hulpverleningsorganisatie. Hij/zij inventariseert wat er aan de hand is met de jeugdige en of het nodig is om in overleg met betrokken partijen een hulpverleningsplan op te stellen.

Op www.zorgvoorjeugd.nu vindt u meer informatie.

Contactinformatie

Taalbrug College  

Toledolaan 3 
5629 CC Eindhoven 
040 2902345 
info@taalbrugcollege.nl

Bestuurder Vitus Zuid  

Hedzer Schotsman h.schotsman@vituszuid.nl 

MT leden

Sanne de Rooy s.derooy@vituszuid.nl (algemeen directeur)
Maaike Jacobs m.jacobs@taalbrugcollege.nl (Directielid Bovenbouw)
Jean van Ham j.vanham@taalbrugcollege.nl (Directielid Onderbouw) 

Externe vertrouwenspersonen  

Ellen te Winkel ellen@tewinkelentewinkel.nl
06-14004160 

Niranyana Jayamary info@niranyana.nl
06-249420569

Interne contactpersonen  

Pascal Winters p.winters@taalbrugcollege.nl
Rinie van de Ven r.vandeven@taalbrugcollege.nl
Judith Hessels j.hessels@taalbrugcollege.nl 

Siméa 

030 276 99 

FOSS 

foss@hetnet.nl
030-2340663

Koninklijke Kentalis Castiliëlaan 8 

5629 CH Eindhoven, 040 2647000 

Audiologisch Centrum Brabant  

Torenallee 20, Eindhoven – gebouw Video lab 088 3133100 

Kempenhorst College Oirschot  

Eikenbussel 1, 5689 AA Oirschot 
0499-582160 

Transitie Centra: 

Contactpersoon Yolanda van Bezouw y.vanbezouw@taalbrugcollege.nl
0644773880 

TC Eckart  

Planetenlaan 1A, 5632 DG Eindhoven 

TC Catharina Ziekenhuis Michelangelolaan 2 

5623 EJ Eindhoven 

TC Albert Heijn XL Winkelcentrum Woensel  

5625 AG Eindhoven 

TC Ikea  

Ekkersrijt 4089 , 5692 DB SON 

TC De Herberg  

Nuenenseweg 4-6, 5631 KB Eindhoven 

WIJ Eindhoven  

Helmi Hendriks - info@wijeindhoven.nl
040 –2388998/ 0615309230 

Leerplicht  

040 238 6000 

GGD Brabant-Zuidoost  

Via algemeen nummer:  088 003 1414 

MEE Zuidoost Brabant  

040 214 0404