Praktische zaken

Schooltijden, lestijden  

MAANDAG, DINSDAG, DONDERDAG EN VRIJDAG

8.40u - 8.55uEerste uur
8.55u - 9.40uTweede uur
9.40u - 10.25uDerde uur
10.25u - 10.40uPauze
10.40u - 11.25uVierde uur
11.25u - 12.10uVijfde uur
12.10u - 12.55uZesde uur
12.55u - 13.25uPauze
13.25u - 14.10uZevende uur
14.10u - 15.00uAchtste uur

  

Woensdag

8.40u - 8.55u

Eerste uur

8.55u - 9.40uTweede uur
9.40u - 10.25uDerde uur
10.25u - 10.40uPauze
10.40u - 11.25uVierde uur
11.25u - 12.10uVijfde uur
12.10u - 12.45uZesde uur

   

Vanaf schooljaar 2023-2024 wordt er gewerkt met lesuren van 45 minuten. De enige twee uitzonderingen daarop zijn:  

  • Het laatste lesuur op de woensdag. Deze is 35 minuten om de eindtijd gelijk te houden met Taalbrug Junior i.v.m. het taxivervoer.  
  • Dagelijkse klassikale opstart van 15 minuten met de eigen mentor om de leerlingen goed op te starten.  

De lesroosters worden aan de leerlingen uitgereikt bij de start van het schooljaar en zijn ook te vinden in SOMtoday.  

Schooltijden voor leerlingen die naar symbiose-onderwijs gaan (De Rooi Pannen) kunnen afwijken. 

Er wordt gewerkt met een aangepaste, overzichtelijke lessentabel waarin per vakgebied het aantal lesuren staat aangegeven.  

Vakanties en vrije dagen schooljaar 2023-2024  

Start schooljaarma 28-08-2023
Studiedag vr 13-10-2023
Herfstvakantie ma 16-10-2023 t/m vr 20-10-2023
Kerstvakantie ma 25-12-2023 t/m vr 5-1-2024
Studiedag ma 08-01-2024
Voorjaarsvakantie ma 12-02-2024 t/m vr 16-02-2024
Studiedag do 07-03-2023
Pasenma 01-04-2024
Studiedag di 02-04-2024
Meivakantie ma 22-04-2024 t/m vr 03-05-2024
Hemelvaart do 09-05-2024
Lesvrije dag vr 10-05-2024
Pinksteren ma 20-05-2024
Studiedag di 21-05-2024
Lesvrije dag vr 05-07-2024
Zomervakantie ma 08-07-2024 t/m vr 16-08-2024

Het vakantierooster inclusief studiedagen 2023-2024 staat ook op de website van Taalbrug College.    

Taxivervoer 

Taxivervoer is een overeenkomst tussen ouders/ verzorgers en gemeenten. Ouders/ verzorgers vragen jaarlijks het vervoer zelf aan bij hun eigen gemeenten. In iedere gemeenten wordt dit anders georganiseerd. We adviseren om ouders contact op te nemen met de afdeling leerlingenvervoer van hun eigen gemeente. Indien een aanvulling vanuit school nodig is, kan dit aangevraagd worden bij de receptie van Taalbrug College.

Schoolverzuim 

Leerlingen kunnen om verschillende redenen verzuimen van school. Taalbrug College hecht er als speciaal onderwijs school veel waarde aan dat de leerlingen zo min mogelijk onderwijstijd missen. We vragen ouders/ verzorgers dan ook om afspraken met huisarts, tandarts of orthodontist zoveel mogelijk na schooltijd te plannen.  

Vanuit de preventieve gedachte om verzuim zoveel mogelijk te minimaliseren hecht Taalbrug College er veel waarde aan om leerlingen, vanuit eigenaarschap, te betrekken bij de aanvraag en de (mogelijke) consequenties van hun afwezigheid. Leerlingen die later op school zijn halen een te laat briefje bij de receptie. Met dit briefje mogen zijn de klas in tijdens de lessen.  

De school toont begrip voor leerlingen die later op school zijn ivm drukte op de weg, problemen in leerlingvervoer of problemen in het openbaar vervoer. Deze leerlingen worden rustig ontvangen en krijgen daarna een te laat briefje waarmee ze naar de klas kunnen. mag worden: Deze leerlingen melden zich bij de receptie en krijgen een te laat briefje mee waarmee ze naar de klas kunnen.

Leerlingen die later op school zijn door eigen toe doen (bv verslapen) krijgen te horen dat de mentor op de hoogte gebracht wordt en daarna krijgen ze een te laat briefje waarmee ze naar de klas kunnen. Mentor zal op een later tijdstip contact opnemen met de leerling om af te stemmen wat de consequenties zijn. 

Ziekmeldingen  

  1. Ouders/ verzorgers melden hun zoon/ dochter voor 8.30 uur ziek via de app van SomToday en indien dit niet mogelijk is via de receptie van Taalbrug College.  
  2. Ouders mogen, naast de officiële ziekmelding, ter informatie een mail sturen naar de mentor.  
  3. Indien de leerling langer dan 2 dagen afwezig is neemt de mentor contact op met de leerling. Mentor informeert hoe het met de leerling gaat en stemt af of er eventuele acties vanuit school nodig zijn. 

Verlofaanvragen

  1. Ouders vragen kortdurend verlof (voor bezoek orthodontist, tandarts of dokter) aan via een verlofkaart. Leerlingen kunnen verlofkaarten vragen bij de receptie.  
  2. Ouders vragen verlof voor speciale gelegenheden (begrafenis, trouwdag, religieuze feestdag) aan via het officiële verlofformulier. Voor aanvullend vakantieverlof wordt geen verlof toegekend.  
  3. Verlofformulieren kunnen gedownload worden van de website en worden ruim op tijd aangevraagd bij de directieleden.  
  4. Afhankelijk van de verlofaanvraag schakelen directieleden of BTC-ers met scholen van andere kinderen uit het gezin of de leerplichtambtenaar.  
  5. Ondertekende verlofformulieren worden door de directieleden of BTC-ers aan leerlingen meegegeven en een kopie van het ondertekende verlofformulier komt in het leerlingdossier van Somtoday.  
  6. Is het verlof te laat aangevraagd, dan wordt de afwezigheid als ongeoorloofd gemeld. De mentor communiceert dit met ouders. 

Solo-apparatuur 

Solo apparatuur wordt ingezet als bij een audiologisch onderzoek aangetoond is dat een leerling hier profijt van kan hebben. Vanuit de Commissie van Begeleiding wordt de inzet in de gaten gehouden en geëvalueerd. Op school is solo apparatuur aanwezig passend bij verschillende hoortoestellen. Bij uitgifte van de solo-apparatuur ondertekenen ouders/ verzorgers een overeenkomst. Bij onzorgvuldig gebruik komen de kosten voor reparatie ten laste van de leerling c.q. de ouders/verzorgers.  

Overeenkomst medicijnen  

Leerlingen die onze school bezoeken moeten soms i.v.m. een ziekte of aandoening met een bepaalde regelmaat medicatie toegediend krijgen. De school kan de zorg rondom medicatiegebruik overnemen als ouders en school hiervoor een "overeenkomst medicijnen” ingevuld hebben.  

De mentor is, indien nodig, verantwoordelijk over het informeren van de CvB over het medicatie gebruik en eventuele diagnoses.  

Kluisjes 

Er zijn kluisje beschikbaar voor leerlingen. Informatie wordt verstrekt via de mentor. Het reglement voor het huren van kluisjes kunt u opvragen bij de mentor. Bij het huren van een kluisje tekenen de leerling en de ouders/opvoeders de gebruikersvoorwaarden en gaan akkoord dat de school het recht heeft om het kluisje te openen ook als de leerling hierbij niet aanwezig is. School neemt de mogelijkheid om preventieve controles uit te voeren.  

Deelraad  

Alle scholen van Vitus Zuid hebben een eigen medezeggenschapsorgaan; de deelraad. Hierin zijn medewerkers en ouders/verzorgers vertegenwoordigd.  De deelraad vergadert 8 keer per jaar samen met de algemeen directeur van Taalbrug College.   

De bevoegdheden van de deelraad liggen vooral op het gebied van nieuw beleid en beleidswijzigingen die gelden voor Taalbrug College. U kunt hierbij denken aan: het schoolplan, de schoolbegroting of het formatieplan van de school. Zoals in het regelement voor Medenzeggenschap omgeschreven heeft de deelraad een advies gevende rol richting de directie (artikel 22) en bij een aantal besluiten een instemmende rol (artikel 21).  Indien u geïnteresseerd bent in de volledige tekst van het reglement van de deelraad, kunt u deze opvragen bij de deelraad (deelraad@taalbrugcollege.nl).  

De ouders/ verzorgers van de deelraad zijn voor Taalbrug College een waardevolle sparringpartner. Mocht u meer informatie willen over de deelraad kijk dan eens op onze website www.taalbrugcollege.nl of neem contact op met de voorzitter van de deelraad Yvonne Derksen.  

Schoolactiviteiten 

Taalbrug College vindt het belangrijk om jaarlijks een aantal activiteiten buiten de les om te organiseren. Leerlingen leren hier ontzettend veel van. Bij deze schoolactiviteiten gaat het niet alleen om kennis, maar ook om andere vaardigheden en competenties. Leerlingen leren de op school geoefende communicatieve vaardigheden in een andere praktijk context toepassen. Daarnaast staan met elkaar samenwerken, in een andere omgeving indrukken en kennis opdoen, zelf dingen ontdekken en initiatief nemen centraal. Natuurlijk is het ook leuk en gezellig. Bij het organiseren van activiteiten wordt rekening gehouden met de leeftijd, leerweg/niveau, mogelijkheden en achtergrond van leerlingen. Het accent en doelstelling verschilt per activiteit en kan liggen op een vak- of vormingsgebied, loopbaanoriëntatie, het sportieve, culturele of sociale gebied, maar vrijwel altijd is er sprake van een combinatie van verschillende doelstellingen. Wij streven ernaar de activiteiten te spreiden over de verschillende leerjaren en periodes in het schooljaar, zodat het reguliere lesprogramma niet onder druk komt te staan. Bij het organiseren van activiteiten zijn we er erop gericht mogelijke incidenten of calamiteiten te voorkomen. De veiligheid van leerlingen en begeleiders staat voorop.

Sportkleding  

Alle leerlingen hebben twee uur gymles per week. Dit kan worden georganiseerd door één keer twee lesuren of twee keer één lesuur. De les wordt gegeven door een vakdocent bewegingsonderwijs. De verplichte sportkleding voor de leerlingen bestaat uit:  

  • Sportbroek  
  • T-shirt  
  • Sportschoenen met een rubberen zool (zonder noppen of doppen). De zool mag niet zwart zijn en sportschoenen die buiten gedragen worden zijn in de gymzaal niet toegestaan.   

Boeken en Leermiddelen

Aan het begin van het schooljaar liggen alle leermiddelen voor iedere leerling klaar. Hier zijn geen kosten of eigen bijdrage voor de leerling en ouders/verzorgers aan verbonden. 

Vervanging ziekte of afwezigheid leerkracht 

In het geval van afwezigheid van de leerkracht voor een of meerdere lessen wordt er altijd geprobeerd om deze les te vervangen. In principe gaat de les dus door. Echter wanneer dit door omstandigheden niet lukt, kijken we of we incidenteel enkele leerlingen eerder uit laten zijn, of later aan de schooldag laten beginnen. U krijgt hiervan altijd bericht via Somtoday door middel van een e-mail. Het is mede hierom belangrijk om uw gegevens up-to-date te hebben. 

Arbowetgeving en aanschaf van werkkleding 

De Arbowetgeving schrijft voor dat in bedrijfsruimten en werkplaatsen het dragen van veiligheidsschoenen en deugdelijke werkkleding verplicht is, evenals bescherming voor het gehoor in de ruimten waar houtbewerking machines aanwezig zijn. Deze wetgeving is ook van toepassing voor bedrijven waar de leerlingen stage gaan lopen. 

Voor de Rooi Pannen zijn leerlingen verplicht zelf werkkleding of schoenen aan te schaffen. Voor overige richtingen is een of meer van onderstaande zaken verplicht: 

  • Verplicht aanschaffen van veiligheidsschoenen met stalen neuzen.. 
  • Wij adviseren om veiligheidsschoenen bij BATA (fabriekswinkel) in Best aan te schaffen (diverse prijsklassen, groot assortiment). 
  • Voor de praktijklessen koken zijn schorten en stofjassen verplicht. Deze werkkleding wordt door de school verstrekt. Deze werkkleding blijft eigendom van de school. 

Bij normaal gebruik gaat deze kleding geruime tijd mee. Bij onachtzaam gebruik door de leerling zal een rekening bij de ouders/verzorgers worden ingediend.